Teknikutvecklingen är djupt inbäddad i våra samhällen och kulturer. Sättet som artificiell utvecklas, anpassas, regleras och accepteras (eller inte) är intimt förknippat med de narrativ kring intelligenta maskiner som vi matats av i konsten, litteraturen och andra mänskliga föreställningsvärldar. Både i nutid och i dåtid. Men allas perspektiv är inte med i historierna om tänkande maskiner. Något som Damian Eke och George Ogoh belyser i en artikel om glömda (eller kanske gömda) AI-narrativ från Afrika. För vad händer med föreställningen om AI när vi tänker oss att tekniken är neutral?

Både Damian Eke och Geroge Ogoh arbetar med frågor kring ansvarsfull forskning och innovation i det stora EU-flaggskeppsprojektet Human Brain Project. De pekar på det faktum att de flesta historier vi berättar om intelligent teknik bygger på föreställningar och begrepp från norra halvklotet. Artikeln väcker frågan om det är ett problem. Och i så fall, på vilket sätt? Svaret är ganska enkelt: när narrativen har en smak av teknikneutralitet blir det ett problem som sträcker sig förbi berättelserna om artificiell intelligens. För vad händer när vi i norr sätter agendan for forskning och innovation på södra halvklotet?

Vill du läsa mer om vad som händer när historiska, filosofiska, sociokulturella och politiska narrativ från Afrika saknas och vad det kan få för betydelse? Damian Eke och George Ogohs artikel är publicerad Open Access: Forgotten African AI Narratives and the future of AI in Africa.

För den som vill ha en mer lättsmält version har jag skrivit ett inlägg om artikeln på den engelska versionen av den här bloggen: AI narratives from the Global North.

Josepine Fernow

Skrivet av…

Josepine Fernow, koordinator och forskningskommunikatör hos Centrum för forsknings- och bioetik, som utvecklar kommunikationsstrategier för europeiska forskningsprojekt

Eke D, Ogoh G, Forgotten African AI Narratives and the future of AI in Africa, International Review of Information Ethics, 2022;31(08)

Kommer med lästips