En forskningsblogg från Centrum för forsknings- & bioetik (CRB)

Ekonomism på tvärs mot lagen

Det var hemskt att höra officeren förklara att vi värnpliktiga för alltid tillhör försvarsmakten. När vi muckar är vi bara tillfälligt utlånade till det civila.

Ekonomism kan upplevas lika förolämpande. Människan ska veta att hon tillhör ekonomins välde. Det ska kännas inpå bara skinnet. Även när vi är sjuka eller vårdar sjuka. Ekonomistyrning framstår delvis som ett disciplineringsprojekt, där människan ska fås att betrakta livets och arbetets angelägenheter som medel för ekonomiska mål.

”Blir du rädd för det olönsamma lille vän?”

Maciej Zaremba skrev en uppmärksammad artikelserie i DN om systemskiftet till ekonomistyrning i vården. Plötsligt kan man tala om ”olönsamma patienter”. Tidigare i veckan skrev ett antal läkare, däribland Karl Sallin från CRB, en debattartikel på SvD Brännpunkt på samma tema.

Läkarna menar att systemskiftet inneburit att sjukvården inte längre kan följa lagen. Hälso- och sjukvårdslagen sätter människovärdet och patientens vårdbehov framför kostnadseffektivitet. Men den omfattande ekonomiska styrningen sätter i praktiken kostnadseffektiviteten främst.

Dessutom har andra värden, som valfrihet och tillgänglighet, inneburit ett skifte från behovsstyrd till efterfrågestyrd vård.

Ekonomi och marknad har blivit överordande mål. Tydligen står de även över lagen.

Pär Segerdahl

Vi deltar i debatten : www.etikbloggen.crb.uu.se

2 kommentarer

 1. Ernst Mecke

  For unknown technical reasons my first attempt to comment came to nothing right now. As a second attempt, this:
  One should not be surprised at the above-described development. Free Enterprise is doing just whatever it can get away with. Right-leaning politicians will cultivate the superstition that people who earn money by certain activities are automatically ”experts of the field”, to whom one should listen and whose advice one should follow. This attitude is strengthened and spread by the preachings of neoliberal economists. All of which results in the described development.
  As an antidote one can recommend a reading of ”23 Things They Don’t Tell You about Capitalism” by Ha-Joon Chang (who is a professor of economy at Cambridge/UK, thus actually an expert – and no ”wild man” who would just blackpaint any form or feature of Capitalism). And also his more recent ”Economics: The User’s Guide” is very recommendable. – Both these books are quite affordable paperbacks from Penguin.
  After this way having become familiar with a number of features of neoliberal Capitalism the reader may then be prepared to vote the present right-leaning politicians out of office.

  • Pär Segerdahl

   Beklagar teknikstrulet (det verkar som om WordPress genomför förändringar för tillfället), och tack för lästips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.