En forskningsblogg från Centrum för forsknings- & bioetik (CRB)

Rädda mänskligheten från människan

Vi måste genast förbättra människan, annars går mänskligheten under. Så drastiskt kan man sammanfatta bioetikern Julian Savulescus TEDx-föredrag i Barcelona i juli.

Föredraget är femton minuter långt, du kan se och höra det själv: The Need for Moral Enhancement.

Tanken är att vi måste använda medicin och teknologi för att dopa upp våra moraliska färdigheter, annars kan vi inte hantera de globala hoten: klimatet, kärnvapnen, terrorismen, svälten, det eskalerande våldet. (Jag har bloggat om detta: Bara ett moralpiller kan rädda oss nu.)

När jag hör föredraget, slås jag av hur arkaiskt det låter, trots anspelningarna på modern medicin och teknologi. Så har domedagspredikanter alltid fått människor att känna att världens undergång är nära. Så har domedagspredikanter alltid fått människor att känna att skulden ligger inom dem själva. Så har predikanter alltid omvänt människor:

 • ”Ni är på orätt väg, jag kan leda er rätt!”

Skillnaden är att predikandet görs med modern vetenskaplig retorik, där uttalanden alltid underbyggs med empirisk evidens… det vill säga, med PowerPoint-bilder. Retoriken verkar dock styra över evidensen, för evidens som pekar i andra riktningar nämns inte.

Inte heller provar Savulescu att tänka tvärtom: har globaliseringen verkligen gjort världen så stor att vi inte kan hantera den? Kan man inte lika gärna säga att globaliseringen gjort världen så liten och hanterlig, att man kan vilja sörja den stora världens död?

I föredraget får den mest arkaiska formen av moraliserande en moderniserad retorisk fasad, för att övertyga församlingen om att bara en omvändelse till en biomedicinskt fulländad moral kan rädda oss nu. Paradoxalt.

Inte konstigt att publiken ser betryckt ut.

Pär Segerdahl

Vi bevakar debatten : www.etikbloggen.crb.uu.se

2 kommentarer

 1. Ernst Mecke

  I do like this piece. Sermons (if presented well) sound great, but if they just admonish every single one of the listeners ”to look into him/herself” they tend to achieve nothing – except if they arouse strong and contagious emotions which turn the audience into a mob (which then tends to be still worse than nothing …). And in general I think that mankind is indeed suffering from preachers (they are some type of pest).
  Instead of more or less rousing/moralizing speaches I think we would need more analysis (preferably by people who can present their results in clear and sober terms). My own results, so far, are demands for (a) much more psychology at school (in the curriculum as well as in the form of tests), (b) qualification tests (including character and motivation) for candidates for high political, military or juridical office, (c) better job security for journalists and (d) regular analysis of the media on the market for content, political tendency and quality, with an obligation for these media to publish the results of the analysis (as something like a declaration of content – similar to the labels on food packages). Further suggestions welcome …

  • Pär Segerdahl

   Tackar! Du efterlyser ytterligare förslag. Ett vore att förse PowerPointpresentationer med en varningstext, som upplyser om hur bedrägligt övertygande de kan vara. Kombinationen retorisk skicklighet och snabba bilder som tycks ge evidensen är skrämmande effektiv. Som åhörare kan det kännas som om man blivit överkörd av en ångvält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.