Maning till försiktighet med vaccin mot covid-19

Pär SegerdahlLäkemedelsföretag vill snabbtillverka vaccin mot covid-19, med tester på människor och lansering på marknaden så snart som möjligt. I en debattartikel varnar Jessica Nihlén Fahlquist vid CRB för risken att vi förlorar det större riskperspektivet: ”Tester på människor och en potentiellt för tidig massvaccination medför risker. Det är lätt att få tunnelseende och glömma tidigare liknande situationer,” skriver hon.

Bieffekter visar sig ibland först efter längre tid. Därför tar det tyvärr tid att utveckla säkra vaccin. Vi behöver utveckla vaccin, men även med nya vaccin behövs försiktighet.

Läs artikeln på Svenska Dagbladets debattsida: Gå försiktigt fram med vaccin mot covid-19

Pär Segerdahl

Vi deltar i debatten : www.etikbloggen.crb.uu.se

 

5 Responses to Maning till försiktighet med vaccin mot covid-19

 1. greggan193 skriver:

  Om man lämnar bakom sig det vetenskapliga sida (ty jag är inte läkare) man måste ställa den mest logiska frågan: Hur många måste dö innan vi (och vilka är Vi????) finner vaccinet?

  • Pär Segerdahl skriver:

   Tack för kommentar, Greg! Vi kan lita på att arbetet att utveckla ett vaccin går på högvarv. Att utveckla ett vaccin betyder även att man säkerställer att vaccinet inte skadar många människor, vilket vidare kan urgröpa tilltron till vaccin och göra människor ovilliga att vaccinera sig. Många bollar måste hållas samtidigt i luften! Men vi kan som sagt lita på att forskningen pågår för fullt.

 2. greggan193 skriver:

  Jag tror att säkerställandet av en icke skadligt vaccin är en av de starkaste premisser för dess produktion. Och visst måste man hålla flera bollar i luften samtidigt, det blir alltid i situationer som den vi går genom nu. Men, min vän, jag väntar på en åsikt om regeringarnas beslut kring medborgarnas säkerhet och om balansgången i ett undantagstillstånd, vad är demokratisk och vad är ren diktatur om man börjar med en massa förbud för att kunna rädda människor. Och eftersom jag vet att även konstitutionen är ett regelsystem, en lek med egna regler, hur svår kan det bli att ändra den, om man vill och vad skulle det innebära. Mina frågor bör inte ses som politiska utan som etiska, och sådana bär svaren vara.

  • Pär Segerdahl skriver:

   Det finns demokratiska risker men förhoppningsvis även möjligheter. Det enda jag vill säga är att möjligheter ofta växer långsammare och tystare än risker och kräver större tålamod inom var och en av oss. Därför måste jag be om tålamod, som är pålitligare än åsikter och snabba svar. Åsikter och svar i den viktiga fråga du ställer har jag inte. Som Wittgenstein sa att filosofer borde hälsa varandra: Ge dig tid! /Pär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: