En forskningsblogg från Centrum för forsknings- & bioetik (CRB)

Etiken mitt i livet

”Så där behandlar du inte en annan människa!” Så kan vi säga, med ett darr på rösten som samtidigt röjer vår säkerhet. Kanske till en person som trakasserar någon annan. Så där gör man bara inte!

Pär Segerdahl

Men vad ger oss rätten att invända? Varifrån kommer vår säkerhet? Måste det inte ha att göra med begreppet människa? Kanske borde vi sätta vår passionerade röst inom parentes, för att i stället nyktert undersöka begreppet människa. Så att vi rent intellektuellt förstår varför det är fel att trakassera folk. Kanske vår begreppsutredning uppdagar någon sorts okränkbar värdighet i människans essens. Resten följer av rena tankelagar.

Något liknande tror jag Sokrates gjorde. Han rubbade atenarnas säkerhet i livet genom begreppsutredningar som skulle leda dem till källan för äkta säkerhet; till ett vetande bland de rena idéerna om det rätta och det goda. Atenarnas fel var att helt sonika vara säkra, så som människor är säkra. Den säkerheten mitt i livet gjorde dem blinda för den renare förnuftskunskap som nås genom att vända blicken mot begreppen själva.

Dessa tendenser att vaska fram det intellektuellt bindande i moralen får mig att tänka på uppfinnare av evighetsmaskiner. De drömmer om maskiner som genom sin sinnrikhet gör vad ingen vanlig maskin kan göra. De bara går och går, helt av sig själva, utan samband med naturens och livets energiflöden. För de är så himla klurigt friktions- och invändningsfria.

Problemet är bara att renheten i dessa invändningsfria konstruktioner uppnås till priset av att de inte längre talar till människor; bara till andra drömska sökare av evighetsmaskiner.

Darr på rösten utmärker etiken. Vår säkerhet i livet har ingen sinnrik förnuftskälla som vi i stället borde söka. Det hindrar oss inte från att reflektera över våra etiska responser och utveckla våra sätt att leva och tänka, där vårt darr på rösten fördjupas allteftersom vi söker oss fram genom livet.

Etiken är mitt i livet. En moralisk evighetsmaskin utanför alla sådana sammanhang låter sig inte konstrueras. Det finns gränser för hur förnuftig man kan vara.

Pär Segerdahl

Detta inlägg på engelska

Vi tänker om tänkande - Etikbloggen

4 kommentarer

 1. Max Kern

  Ja, det finns verkligen gränser för hur förnuftig man kan vara… och ändå måste man alltid försöka vara så förnuftig det bara går.

  Jag hade en gång ett samtal med en helt ”vanlig kille” (från Djursholm) som var runt tjugofem då jag plötsligt inflikade, det för mig mest självklara, nämligen att ”man slår ju inte på den som redan ligger” – varvid han svarade: Varför då?

  Då insåg jag att… 😉

 2. Pär Segerdahl

  Tack, du fick mig att skratta! Där skulle ett riktigt knockdown argument varit på plats.

 3. gregan

  Såsom i dilemmat att döda ett nyfött barn och låta 1 miljon judar, till exempel, överleva, eller vice versa. Det rena förnuftets Kantianska människa skulle svara – Ingetdera. Talar vi egentligen om den absoluta etiken här, eller…?

  • Pär Segerdahl

   Ja, vi talar om tendenser att rena fram ett slags moralmaskin, som hanterar besvärliga fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.